Ingredienser
5 msk Olivolja
50g Steksmör
1 Gul lök
4 Vitlöksklyftor
Färsk koriander
1 Tomat
1/2 Röd paprika
1/2 Grön paprika
100-200 ml Vitt vin
1 1/2 Kopp ris
Frysta skaldjur: ( räkor, kräftor, blåmusslor, krabbfish och musslor )
Buljong: ( använde mig av fisk buljong och ”marisco buljong” som finns här men man kan göra sin egna genom att koka skaldjuren för sig och göra en buljong på vattnet och resterna av räkorna och kräftorna )
Pulpa (tomatsås)
Piri-piri krydda
Vitpeppar
Paprikakrydda
Havssalt
Några av ingredienserna som jag använde mig utav.

1.
Börja med att skära lök och vitlök i små tärningar.
Bryn i smör och olivolja utan att bränna lök och vitlök.

2.
Skär sedan paprikorna och tomaten.
Lägg i pannan och tillsätt havssalt, vitpeppar, paprikakrydda och piri-piri.
Krydda efter egen smak. (Jag lade i en skvätt extra olivolja och smör vid detta steg)
Tillsätt även pulpa (tomatsås) ca 1/2 dl.

3.
När grönsakerna har blivit halvmjuka tillsätter du skaldjuren.
OBS! Var noga med att skölja skaldjuren innan du tilllagar dem.
Blanda även i vittvin, koriander och buljongen. Jag använde mig utav 1 mariscobuljong samt 1/2 fiskbuljong.

4.
Låt detta koka i ca10 minuter tills räkor och kräftor har fått rosa färg.
Tag sedan en vanlig kaffekopp och fyll 1 1/2 kopp med ris.
Börja med att tillägga 2 1/2 kaffekopp med vatten. Använd dig utav samma kaffekopp som du hade till riset.(Vatten kan behöva fyllas på eftersom beroende på vilken konsistens som önskas)

5.
Låt koka tills riset är klart. Jag tillsatte mer paprikakrydda samt vitpeppar och lite vittvin.
Vill man ha en såsigare konsistens kan man alltid lägga till lite kokvatten.
Serveras direkt, gärna med ett glas vittvin eller citronvatten.

Matlagning,
Portugal,
Skaldjur,
Kommentera